Home » Faeröer

Faeröer

Faeröer is een Noord-Atlantische eilandengroep van 18 eilanden en een autonoom gebied van het Koninkrijk Denemarken. Het is 320 kilometer ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk gelegen en ongeveer halverwege tussen Noorwegen en IJsland. De eilanden maken deel uit van het Koninkrijk Denemarken, samen met het vasteland van Denemarken en Groenland. De eilanden hebben een totale oppervlakte van ongeveer 1.400 vierkante kilometer met een bevolking van 54.000 in juni 2022.

Hoewel ze deel uitmaken van het Koninkrijk Denemarken, zijn de Faeröer sinds 1948 zelfbestuur en beheersen ze de meeste gebieden, afgezien van militaire defensie, politie, justitie, valuta en buitenlandse zaken. Omdat de Faeröer niet tot hetzelfde douanegebied behoren als Denemarken, voeren de Faeröer een onafhankelijk handelsbeleid en kunnen ze handelsovereenkomsten sluiten met andere staten.


Taal

Het Faeröers de primaire en officiële taal van het land. Deens wordt op scholen onderwezen. Het Faeröers behoort tot de Noord-Germaanse taaltak en stamt af van het Oudnoors en is het nauwst verwant aan het IJslands.


Valuta

De kroon is de munteenheid van de Faeröer, onderverdeeld in 100 oyrur. De Faeröer kroon is gelijk aan de waarde van de Deense kroon en wordt uitgegevn door de Deense nationale bank. Let wel op dat de lokale Faeröer kroon, die alleen op papier wordt uitgegeven, alleen hier geldig is. Munten zijn altijd Deense munten.


Telefoon

Je kunt je belminuten en data uit je abonnement helaas niet gebruiken in landen buiten de EU en dus ook niet tijdens je bezoek aan Faeröer.


Walvisvangst

De walvisvangst op de Faeröer, of grindadráp, is een jacht waarbij verschillende soorten walvissen en dolfijnen, maar vooral grienden, in ondiepe baaien worden gehoed, gestrand, gedood en afgeslacht. Elk jaar worden tijdens het jachtseizoen in de zomer gemiddeld zo’n 700 grienden met lange vinnen en enkele honderden Atlantische witflankdolfijnen gevangen. De praktijk dateert uit de 9e eeuw en veel bewoners van de Faeröer beschouwen het eten van walvissen als een belangrijk onderdeel van hun geschiedenis. Sinds 1948 wordt de jacht gereguleerd door de Faeröerse autoriteiten, waarbij wordt geëist dat de deelnemers worden opgeleid, moderne boten en communicatiemiddelen gebruiken en onder toezicht staan van de politie. Sinds de jaren tachtig wordt de jacht steeds meer onder de loep genomen. In eigen land zijn er zorgen ontstaan over de potentiële toxiciteit van walvisvlees, vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Internationaal hebben dierenrechtengroeperingen, die de jacht wreed en onnodig vinden, hen aangevallen met protesten, boycots en zo nu en dan directe interventies. Verschillende rederijen, waaronder Disney, Aida, Hapag Lloyd en P&O brengen om deze reden geen bezoek aan Faeröer.


Havens


Pagina laatst bijgewerkt op 18 september 2023.