
De namen Verenigd Koninkrijk en Groot-Brittannië worden vaak door elkaar gebruikt. Groot-Brittannië is een geografische term die verwijst naar het eiland dat bestaat uit Engeland, Schotland en Wales. Verenigd Koninkrijk is een politieke term voor heel Groot-Brittannië plus Noord-Ierland.
Tijdens haar 70 jaar op de troon heeft koningin Elizabeth II (1926 – 2022), de langst regerende koningin ter wereld, dan 100 landen bezocht voor officiële taken. Hoewel iedereen ter wereld een identiteitskaart nodig heeft, heeft zij tijdens haar reizen geen Brits paspoort nodig. Dit komt omdat paspoorten worden uitgegeven op naam van de koningin.

Stonehenge is een van de beroemdste prehistorische monumenten ter wereld, gebouwd als begraafplaats in de bronstijd, maar niet veel mensen weten dat dit zelfs ouder is dan de piramides. De eerste stenen waren een vroeg henge-monument, gebouwd 3000 jaar voor Christus en de uitzonderlijke stenen cirkel werd gebouwd in de late neolithische periode rond 2500 voor Christus. De piramides werden gebouwd rond 2.500 – 2.400 voor Chr.

Thee is veruit de meest bekende drank onder de Britten. Naar schatting drinken ze dagelijks 165 miljoen kopjes thee (met melk natuurlijk). Het typische eten in het Verenigd Koninkrijk is rosbief en Yorkshire pudding, maar de Britten hebben het Indiaase Chicken Tikka als hun nationale gerecht gekozen. Naar schatting zijn er meer Indiase restaurants in Londen dan in Indiase steden als New Delhi of Mumbai.

Taal
Engels is de officiële taal van het Verenigd Koninkrijk, maar er zijn heel veel verschillende accenten.

Valuta
De lokale valuta is de Britse Pond (GBP of £) en die is onderverdeeld in 100 Pence. Er zijn biljetten van £5, £10, £20 en £50, en munten van 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 en £2.
Mobiele Telefoon

De telecomaanbieders bereken geen roaming kosten voor het bellen in de Europa, hetgeen betekent dat je gewoon van je mobiele telefoon gebruik kan maken van je mobiele telefoon zoals je dat in Nederland zou doen. Maar! Sommige Britse telecomaanbieders dreigen, dankzij de Brexit, weer roaming kosten te gaan berekenen aan Britten die hun mobiele telefoon in Europa gebruiken. Of dat andersom ook het geval gaat zijn is onzeker. Check voor de zekerheid voor vertrek even bij je eigen telecomaanbieder.
Paspoort & ETA
Voor het Verenigd Koningkrijk heb je, naast een paspoort die geldig moet zijn gedurende je gehele verblijf (geen ID-kaart!), vanaf 2 april 2025 ook een Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig. Een aanvraag wordt in de meeste gevallen binnen drie dagen verwerkt. De Britse overheid adviseert je ETA aan te vragen via een app die je kan downloaden via de App Store of Google Play. Kosten zijn £ 10 per persoon en gaat op 9 april 2025 omhoog naar £ 16. Je ETA is gekoppeld aan je paspoort en twee jaar geldig. Voor het aanvragen heb je nodig:
- het paspoort waarmee je reist – geen fotokopie of digitaal paspoort
- toegang tot je e-mail
- een betaalmethode: een creditcard (Visa, Mastercard, American Express, JCB), Apple Pay of Google Pay
- je moet foto’s uploaden, of maken, van het paspoort en het gezicht van de persoon die de aanvraag indient.
Je hoeft geen reisgegevens in te voeren. Deze informatie is voor personen met een Nederlands of Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels van kracht zijn.
Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier afzonderlijke landen:




Havens
- Belfast, Noord-Ierland
- Douglas, Isle of Man
- Dover, Engeland
- Edinburgh, Schotland
- Falmouth, Engeland
- Greenock, Schotland
- Holyhead, Wales
- Invergordon, Schotland
- Kirkwall, Schotland
- Lerwick, Schotland
- Liverpool, Engeland
- Newcastle, Engeland
- Newhaven, Schotland
- Plymouth, Engeland
- Portland, Engeland
- Portree, Schotland
- Southampton, Engeland
- South Queensferry, Schotland
- Stornoway, Schotland
Pagina laatst bijgewerkt op 24 maart 2025