St. Petersburg is na Moskou de grootste stad van Rusland en ligt aan de Neva rivier. Er wonen meer dan vijf miljoen mensen en het is de noordelijkste stad ter wereld met meer dan een miljoen inwoners. De stad werd op 27 mei 1703 gesticht door Peter de Grote en werd tien jaar later, tot 1917, de hoofdstad van Rusland. Tijdens de 18 jaar lange bouw, door dwangarbeiders, kwamen vele duizenden mensen om het leven. Daarom wordt Sint-Petersburg ook wel de stad van de botten genoemd. De stad kreeg veertig grachten, naar Nederlands model. De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd en vervolgens van 1924 tot 1991 Leningrad. St. Petersburg heeft ongeveer 120 musea, waarvan de Hermitage in het voormalig winterpaleis van de Tsaar het bekendste is, en 50 theaters, waaronder het historische Mariinskitheater.
Cruiseterminal
Cruiseschepen meren meestal aan in de passagiershaven van Marine Façade, ongeveer 10 km. / 30 minuten rijden naar het centrum van St. Petersburg. Er kunnen zeven cruiseschepen tegelijkertijd aanmeren en er zijn vier terminals, allemaal met ongeveer dezelfde faciliteiten. Als je de cruiseterminal van St. Petersburg binnenstapt, ga je direct door de immigratie en dan kom je in dit gebied waar de souvenierwinkels, geldautomaten en taxi-informatiebalies zijn.
Kleinere schepen meren aan bij de Engelse Kade in St. Petersburg, op ongeveer 2 km. lopen van de Hermitage.
Visum
Om St. Petersburg te bezoeken heb je een visum nodig. Kijk voor de informatie over welke visa er zijn en hoe je er aan komt op de Rusland pagina.
Openbaar vervoer
Bij de terminal vind je een bushalte. Lokale bus 158 rijdt meestal twee keer per uur en je koopt je kaartje bij de chauffeur. Neem deze bus naar het dichtstbijzijnde metrostation: Primorskaya. De busrit duurt ongeveer 20 minuten en stapt uit bij Primorskaya. Je vindt het metrostation recht tegenover het busstation. Koop een token aan de kassa en stap op de metro. Om naar het stadscentrum te gaan, stap je uit bij de 2e halte bij Gostiny Dvor / Nevsky Prospekt. Deze halte is aan de hoofdstraat van St. Petersburg.
Vind hier een kaart van de metro: http://www.metro.spb.ru/en/map.html
Taxi
Er is een taxi-informatiebalie in de terminal in St. Petersburg, compleet met de taxiprijzen. Je kan daar de taxi ook al van tevoren betalen. Naar het dichtstbijzijnde metrostation Primorskaya is het ongeveer RUB 500, naar het stadscentrum ongeveer RUB 1.200.
Draagvleugelboot
Je kan de draagvleugelboot “Peterhof express” nemen vanaf de Hermitage Museum naar Peterhof. De hydrofoil vaart over de rivier de Neva en de Finse Golf naar de Peterhof. Ze gaan ongeveer elke 30 minuten.
Hop On / Hop Off
De lokale Hop On / Hop Off komt helaas niet naar de cruiseterminal. Er zijn twee routes met meer dan 20 haltes. Er zijn tickets voor 24 en 48 uur en die kosten respectievelijk € 30 en € 33. Hier vooraf te reserveren.
De Hermitage
De Hermitage in St. Petersburg is na het Louvre in Parijs het grootste kunstmuseum ter wereld. Het museum is gevestigd in zes verschillende gebouwen. Het felgroene winterpaleis, gebouwd door de Russisch Italiaanse architect Francesco Bartolomeo Rastrelli, diende als residentie voor de voormalige Russische tsaren. De Hermitage werd opgericht in 1764 en omvatte vanaf dat moment onder meer de kunstverzamelingen van tsaar Peter de Grote en tsaar Catherina de Grote. In 1852 opende het museum de deuren voor het publiek onder tsaar Nicolaas I. Het gebouw speelde een prominente rol tijdens de Oktoberrevolutie van 1917, toen de laatste tsaar Nicolaas II en zijn regering werd afgezet. De tsaar werd vermoord in 1918 en Museum De Hermitage en zijn kunstschatten werd genationaliseerd. De collectie van De Hermitage bestaat uit ruim drie miljoen objecten en kunstvoorwerpen, waarvan maar een fractie kan worden getoond.
Entree RUB 500. Het museum is op maandag gesloten en gaat op de andere dagen pas om 11.00 uur open.
Russisch Museum
Het Russisch Museum is ‘s werelds grootste museum van Russische beeldende kunst. Het is ook een van de grootste kunstmusea ter wereld met een totale oppervlakte van meer dan 30 hectare. Het hoofdgebouw van het museum is het Mikhailovsky-paleis, de voormalige residentie van groothertog Michael Pavlovich, gebouwd in 1819-1825, op het Plein van de Kunsten in Sint-Petersburg. Sommige zalen van het paleis hebben de Italiaanse weelderige interieurs van de voormalige keizerlijke residentie behouden. Het museum werd na de troonsbestijging van tsaar Nicolaas II geopend op 17 maart 1898. Na de Russische Revolutie van 1917 werden veel privécollecties genationaliseerd en verplaatst naar het Russisch Museum. Tegenwoordig toont de collectie Russische kunst van de 10e tot de 21e eeuw, die alle genres omvat, van de oude Russische iconen tot hedendaagse kunst.
Het museum is op dinsdag gesloten en de entree is RUB 550.
Peterhof
Peterhof is een Russisch paleizen- en tuinencomplex in de gelijknamige stad, ten zuidwesten van St. Peterburg. Het werd gebouwd op bevel van de Russische tsaar Peter de Grote en wordt vaak het ‘Russische Versailles’ genoemd, dat ook het voorbeeld voor de bouw was. In 1723 werd Peterhof als keizerlijke residentie in gebruik genomen, al was de bouw nog niet voltooid. Tot 1917 werd er telkens gebouwd aan het complex. De laatste tsaar Nicolaas II woonde in een privé-paleis in Peterhof. Na de Russische revolutie werd Peterhof in 1918 een museum. Het complex had tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden en sommige delen werden opgeblazen. Na de oorlog werd meteen begonnen met herstelwerkzaamheden en sinds 1958 was het complex weer in oude staat teruggebracht.
Het complex is op maandag gesloten en de entree kost RUB 1.500.
Catharinapaleis
Het Catharinapaleis is een Rococo-paleis in Tsarskoye Selo (Poesjkin), 30 km. ten zuiden van St. Petersburg. Het was de zomerresidentie van de Russische tsaren. Peter de Grote schonk het landgoed in 1710 aan zijn vrouw Catharina I. Het houten huis dat er stond werd in 1723 vervangen door een stenen paleis, dat verschillende keren werd uitgebreid en gereconstrueerd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het paleis door terugtrekkende Duitse soldaten verwoest. Het grootste deel van de inboedel was al in veiligheid gebracht door Russische archivarissen, behalve de Barnsteenkamer, die is verdwenen. Tussen 197 en 2003 werd het paleis gerenoveerd. Het paleis is bekend om zijn grote balzaal, met een prachtig beschilderd plafond, en talrijke gedecoreerde kleinere kamers, inclusief de gereconstrueerde Barnsteenkamer. Opvallend zijn ook de grote kachels met Delfts blauwe tegels. In het park ligt het kleinere Alexanderpaleis.
Het paleis is op dinsdag gesloten en te bezoeken met een officiële rondleiding. Entree RUB 1.050.
Alexanderpaleis
Het Alexanderpaleis werd door Catharina II geschonken aan haar oudste kleinzoon, de toekomstige keizer Alexander I, ter gelegenheid van zijn huwelijk. De bouw van het paleis werd voltooid in mei 1796. Het Alexanderpaleis was in de 19e eeuw een zomerdacha voor de keizerlijke familie, maar het werd een echt thuis voor de laatste Russische keizer Nicolaas II tijdens de laatste 13 jaar van hun regering. Vanuit dit paleis werd de familie van Nicolaas II in ballingschap gestuurd. In 1918 werd het Alexanderpaleis als staatsmuseum voor bezoekers geopend. De tentoonstelling omvatte de historische interieurs in het centrale deel van het gebouw en de woonappartementen van de familie Romanov in de oostelijke vleugel van het paleis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog Poesjkin huisveste het paleis de Duitse legerstaf en de Gestapo. De kelders werden een gevangenis en het plein voor het paleis een begraafplaats voor leden van de SS. Eind 2009 kreeg het paleis zijn museumstatus terug en werd begonnen met de restauratie en sinds 2010 is het Alexanderpaleis als museum geopend.
Het Alexanderpaleis is op woensdag gesloten en de entree is RUB 600.
Petrus- en Pauluskathedraal
De Petrus-en-Pauluskathedraal is gelegen in de gelijknamige Petrus- en Paulusvesting, dat door Peter de Grote aan het begin van de 18e eeuw werd gebouwd op het Hazeneiland in de rivier de Neva. Vervolgens werd de vesting tot 1924 ook gebruikt als politieke gevangenis.
De kathedraal werd tussen 1712 en 1733 gebouwd en vernoemd naar de apostelen Petrus en Paulus. Het was de eerste stenen kathedraal van de stad. De torenspits is 123 meter hoog en bevat een engel die een kruis boven haar hoofd houdt. Deze engel is tevens een van de belangrijkste symbolen van Sint-Petersburg. In de kathedraal liggen de overblijfselen van bijna alle Russische heersers die zich tot keizer of keizerin lieten kronen; van Peter de Grote tot Nicolaas II, die er in juli 1998 met zijn familie werd herbegraven.
Entree RUB 550.
Kerk van de Verlosser op het het Bloed
De Kerk van de Verlosser op het Bloed is een Russisch-Orthodoxe kerk, gelegen aan het Gribojedovkanaal. De officiële naam is Kerk van de Wederopstanding van Jezus ristus.
De kerk is gebouwd op de plaats waar in 1881tsaar Alexander II werd vermoord. Op de plek van de moord is een heiligdom.
De kerk is na de Russische revolutie geplunderd en tijdens het beleg van Leninggrad tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Pas in 1970 begon met de restauratie en in 1997 werd de kerk, maar nu als museum, weer geopend. Het plafond en de muren zijn met 7.500 vierkante meter mozaïek werk bedekt, dat is ontworpen door bekende Russische kunstenaars. Entree RUB 450 en op woensdag is de kerk gesloten.
Mariinskitheater
Het Mariinskitheater is het toonaangevende opera- en ballettheate van St. Petersburg en is vernoemd naar tsarina Maria Alexandrovna. Tussen 1935 en 1992 werd het het Kirovtheater genoemd. Het gebouw werd in 1860 gebouwd en heeft een vermaard operagezelschap, meer dan 70 danseressen en dansers, een volledig symfonieorkest en een groot koor. Vele wereldberoemde opera’s en balletvoorstellingen beleefden hier hun wereldpremière, waaronder de opera Boris Godoenov van Moesorgski en de balletten De Notenkraker, Romeo en Julia en Het Zwanenmeer. Balletlegendes als Anna Pavlova, Vaslav Nijinsky, Rudolph Nureyev en Mikhail Baryshnikov begonnen hun cariere in dit theater.
Faberge Museum
Het Fabergé Museum is gehuisvest in het 18e-eeuwse Shuvalov-paleis, in het hart van de stad en is een eerbetoon aan de beroemde Russische juwelier Peter Carl Fabergé. Dit museum heeft meer dan 4000 stukken Russisch artistiek werk, ‘s werelds grootste en indrukwekkende collectie Fabergé-eieren, waaronder negen unieke paaseieren die door de kunstenaar zijn gemaakt voor de laatste twee Russische keizers.
Het museum is iedere dag geopend en de entree bedraagt RUB 500.
Lachta Tsentr
Het Lachta Tsentr is met een hoogte van 462 meter en 87 etages het hoogste gebouw van Europa en het hoofdkantoor van Gazprom. In het gebouw komen onder meer restaurants en cafés, een concertzaal, tentoonstellingsruimtes, een medisch centrum, sportcomplex, een wetenschappelijk en educatief centrum voor kinderen en een planetarium. Van de 83e tot de 86e verdieping is er een uitkijkplatform, compleet met telescopen.