Aarhus is, na Kopenhagen, met 250.000 inwoners de grootste stad van Denemarken. Het is echte universiteitstad met de op een na oudste en grootste universiteit van Denemarken. Volgens de overlevering is Aarhus de oudste grote stad van Scandinavië. De Vikingen vestigden zich eeuwen geleden aan de monding van de rivier de Aros en hun aanwezigheid is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Het stadscentrum dat ze bouwen, bevindt zich in principe nog steeds op dezelfde plek als waar je het vandaag kunt vinden. Het onderwerp Vikingen en vele andere historische onderwerpen zoals deze zijn te vinden in de verschillende musea van Aarhus. Het beroemde kanaal dat de stad in tweeën snijdt, wordt de Aarhus Creek genoemd. Het begint bij de cruiseterminal. Als je deze volgt, komt je bij, of in ieder geval in de buurt, van de attracties van de stad. Aarhus makkelijk te voet te verkennen.
Cruise Terminal
Cruiseschepen meren aan in de haven van Aarhus. Omdat je daar niet mag lopen, wordt er door de haven een (gratis) pendelbus aangeboden naar een plein, tegenover Dokk1, de openbare bibliotheek en cultureel centrum, aan de rand van het centrum. Daar is een welkomstcentrum met toeristische informatie en plattegronden.
Openbaar vervoer
Op ongeveer 10 minuten lopen van de haven vindt u het centrale busstation van Aarhus. Neem de lokale bussen voor een ritje door de stad of stap op de regionale bussen om verder weg te komen. Meer informatie over openbare bussen en vervoer in Aarhus vind je hier.
Autoverhuur
De dichtstbijzijnde autoverhuur bij de haven is Europcar. Je vindt het kantoor bij het centrale busstation.
WiFi
De haven van Aarhus biedt gratis wifi in het Welcome Center en je zult ook merken dat het stadscentrum veel coffeeshops met wifi-faciliteiten heeft.
Latiner Kvarteret
De Latijnse wijk is de oudste en een van de meest charmante wijken van Aarhus in de buurt van de kathedraal. Het ontstond aan het einde van de 14e eeuw nadat de stad toestemming had gekregen om de oude Viking-vestingwerken te slopen. Het is een wijk met smalle straten met cafés en leuke winkels. De straten hebben historische namen als Klostergade (Kloosterstraat) en Borggade (Kasteelstraat) en in het centrum van de wijk ligt het gezellige Pustervig Torv-plein.
Den Gamle By
Den Gamble By, (Viborgvej 2) wat ‘Het oude stadje’ betekent in het Deens, is een openluchtmuseum en bevat 75 historische gebouwen uit 20 gemeenten uit heel Denemarken. Het museum werd geopend in 1914 en was daarmee het eerste openluchtmuseum van zijn soort ter wereld. Het oudste gebouw is een pakhuis uit Aalborg uit ongeveer 1550, en het jongste is een paviljoen uit 1909. Diverse oude ambachten worden in het museum uitgeoefend en zijn er vijf permanente tentoonstellingen: Het Speelgoedmuseum, het Uurwerkmuseum, het Textielmuseum, en permanente tentoonstellingen van respectievelijk zilverwerk en aardewerk. Een postkantoor, een boekhandel, een bakkerij en enkele cafés en restaurants completeren het geheel, dat daardoor de illusie wekt een echt stadje te zijn. Het museum is iedere dag geopend, in de zomermaanden van 10.00 tot 17.00 uur en de entree ligt varieert per jaargetijde tussen DKK 125 en DKK 175.
Kathedraal van Aarhus
De Kathedraal van Aarhus, Store Torv 1, is opgedragen aan St. Clemens, de Romeinse paus 100 na Chr. die stierf als martelaar toen hij verdronk met een anker om zijn nek gebonden. De kathedraal werd in 1201 in Romaanse stijl gebouwd. Tussen 1450 en 1520 werd ze vergroot tot haar huidige vorm als gotische kathedraal, waarna ze een prachtig altaarstuk kreeg van Bernt Notke, het lettertype en de fresco’s. De kathedraal wordt vaak gebruikt voor concerten en voor normale diensten. Normaal gesproken is de kerk geopend van 10.00 tot 15.00 uur, maar op zon- en kerkdagen is de Kathedraal alleen open voor kerkgangers.
ARoS Aarhus Art Museum
ARoS Aarhus Art Museum (Aros Allé 2) is een van de grootste kunstmusea in Noord-Europa dat ieder jaar door ongeveer een miljoen bezoekers wordt bezocht en het meest bezochte kunstmuseum in Scandinavië . In de benedenruimte kan je u grote speciale tentoonstellingen bezoeken, met ‘negen ruimtes’ met internationale kunstinstallaties. Op de bovenverdiepingen bevinden zich de eigen kunstcollecties van het museum van de 19e eeuw tot heden.
Op het dak van ARoS kun je ook een bijzonder regenboogpanorama bezoeken, een 150 meter lang, cirkelvormig panoramisch pad met 360º uitzicht op de omliggende stad. Het museum is op maandag gesloten en de entree is € 21.
Moesgaard Museum
Het Moesgaard Museum (Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg) bevindt zich op een landgoed in Højbrjeg, een voorstad van Aarhus en is zowel een regionaal museum en museum voor archeologie en etnografie. Het grootste deel van de collectie van archeologische artefacten van het museum is Deens, ook al bezit het museum een vrij grote hoeveelheid archeologisch materiaal Uit Bahrein en andere landen rond de Golf. Tentoonstellingen van het museum laten een aantal archeologische vondsten uit het oude verleden van Denemarken zien, o.a. de Man van Grauballe, het best bewaarde veenlijk ter wereld. Het museum is op maandag gesloten en de entree is DKK 160.
Stadsbus 18 Mejlby/Elev – Moesgård vertrekt doordeweeks drie- vier keer per uur en in het weekend twee keer per uur vanuit het centrum van Aarhus (Park Allé). De reis duurt ca. 24 minuten en je hebt een ticket nodig voor twee zones (alleen contant in de bus – volwassene: 20 DKK). Regiobus nr. 100 stopt in de buurt van het museum. Stap uit de bus op Oddervej/Moesgård Allé en loop ongeveer een kilometer over de Moesgård Allé naar het museum.
Tivoli Friheden
Tivoli Friheden (Skovbrynet 5) is een themapark op loopafstand van het stadscentrum in het Marselisborg-bos. In Tivoli Friheden vind je vier achtbanen, 40 attracties, kraampjes, spelletjes en speeltuinen. Entree is vanaf DKK 150 en in de zomermaanden geopend van 11.30 tot 19.00 uur, mar check de website voor eventuele veranderingen.
Tropische Kassen in de Botanische Tuin
In de Tropische Kassen in de Botanische Tuinen (Møllevejen 10) worden een groot aantal plantencollecties wordt gepresenteerd in vier verschillende klimaatzones. Er zijn planten uit de meeste delen van de wereld. Op de buitenterreinen van de Botanische Tuinen kan je typische, Deense landschappen ervaren, zoals heide en strand.
Pagina laatst gewijzigd op 7 oktober 2022