Home » Barbados

Barbados

Barbados is het meest oostelijke van de Caribische eilanden. Het ligt op de grens van de Zuid-Amerikaanse en Caribische platen. De hoofdstad en grootste stad is Bridgetown. Bewoond door het Kalinago-volk sinds de 13e eeuw, en daarvoor door andere inheemse volkeren, namen Spaanse zeevaarders in de late 15e eeuw bezit van Barbados en claimden het voor de Kroon van Castilië. Het verscheen voor het eerst op een Spaanse kaart in 1511. Het Portugese Rijk claimde het eiland tussen 1532 en 1536, maar verliet het in 1620. Hun enige overblijfselen waren de introductie van wilde zwijnen voor een goede vleesvoorraad wanneer het eiland werd bezocht. Een Engels schip, de Olive Blossom, arriveerde op 14 mei 1625 in Barbados; de mannen namen bezit van het eiland in naam van koning James I. In 1627 arriveerden de eerste permanente kolonisten uit Engeland en werd Barbados een Engelse en later Britse kolonie. Op 30 november 1966 ging Barbados richting politieke onafhankelijkheid en nam de status aan van een Commonwealth-rijk, waardoor het een apart rechtsgebied werd met Elizabeth II als koningin van Barbados. Op 30 november 2021 ging Barbados over naar een republiek binnen het Gemenebest, waarbij de monarchie werd vervangen door een ceremoniële president. De bevolking van Barbados is overwegend van Afrikaanse afkomst. Hoewel het technisch gezien een Atlantisch eiland is, is Barbados nauw verbonden met het Caribisch gebied en wordt het beschouwd als een van de belangrijkste toeristische bestemmingen.


Taal

Engels is de officiële taal van Barbados. Voor de meeste mensen is Bajan Creole echter de taal van het dagelijks leven. Het heeft geen gestandaardiseerde geschreven vorm, maar het wordt gebruikt door meer dan 90% van de bevolking.


Valuta

De Barbadiaanse dollar is de valuta van Barbados en heeft een vaste koers ten opzichte van de Amerikaanse dollar van 2:1. Het papiergeld is beschikbaar in 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en er zijn munten van 1 (koper), 5, 10, 25 cent en 1 dollar.


Havens

Foto: aboodi vesakaran / www.pexels.com

Pagina laatst bijgewerkt op 4 oktober 2024