Home » China

China

China heet officieel de Volksrepubliek China met Beijing als hoofdstad en Shanghai als grootste stad. Met 1,4 miljard inwoners is China qua inwoners het tweede grootste land ter wereld (na India).


Taal

In China worden vele talen en dialecten gesproken. Het Mandarijn-Chinees is de basis voor de nationale taal van China. In het zuiden wordt ook Kantonees en andere talen gesproken. De geschreven taal het Chinese schrift is gemeenschappelijk voor alle Chinese talen, de uitspraak is echter verschillend.


Valuta

De officiële valuta van China heet Renminbi en wordt afgekort als RMB. De munteenheid van renminbi is yuan, in spreektaal meestal kuai genoemd. Een yuan is verdeeld in tien jiao,  en een jiao bestaat uit tien fen. Fen zijn zo weinig waard dat ze bijna niet in de steden worden gebruikt, behalve in de grote supermarkten. Renminbi bestaat in munten en papiergeld. Er zijn munten van 1, 2 en 5 fen, van 1, 2, en 5 jiao, en van 1 yuan. De munten van 2 jiao worden bijna niet meer gebruikt.  Briefjes zijn er van 1, 2 en 5 jiao, en van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 yuan. Bankpassen en creditcards worden in de grote steden en toeristische gebieden goed geaccepteerd. Op andere plaatsen zijn de mogelijkheden beperkt. Bijna overal, zelfs in kleine winkeltjes, kan je betalen met de apps AliPay en WePay.


Elektriciteit

De netspanning in China is 220 volt. Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen. In sommige stopcontacten passen onze stekkers wel. 


Internet

Google, Gmail, Facebook, YouTube, Twitter en Instagram zijn allemaal geblokkeerd door de Chinese overheid. Wil je die wel gebruiken dan moet je voor vertrek een VPN instaleren. Er zijn verschillende apps die je reis in China heel veel makkelijjker zullen maken.

AliPay

In China wordt vrijwel overal gebruikt gemaakt van de app Alipay, met name om betalingen te doen. Bijvoorbeeld de bussen, treinen, hotels, restaurants, winkels, op markten en bij bezienswaardigheden, overal wordt Alipay gebruikt voor betalingen. Je scant een QR code, voert het bedrag in wat je moet betalen en geeft goedkeuring voor de betaling. Voorafgaand moet je tijdens het installeren van de app wel even je creditcard koppelen aan Alipay, anders werkt het niet.

Didi 

Didi is de Chinese versie van Uber/Grab. Je gebruikt Didi om een taxi te boeken. Als je Alipay hebt, dan zit Didi hierin verwerkt. Didi werkt net zoals andere apps die vergelijkbare taxidiensten aanbieden. Je voert je eindbestemming in, de app berekent de prijs van een taxirit voor je en indien je accepteert, gaat de app opzoek naar een auto in de buurt voor je. De app geeft aanvullende informatie zoals het kenteken en de kleur van de auto en informatie over de chauffeur. Ook kun je berichten sturen naar de chauffeur. Na de rit betaal je via de app het benodigde bedrag. 

Google Translate 

Een onmisbare app als je door China reist is ongetwijfeld een app die voor je kan vertalen. Hoewel meeste Chinezen erg vriendelijk en behulpzaam zijn, kunnen de meesten geen Engels spreken. Om te communiceren in China heb je dus een vertaalapp nodig. Let op: je kunt kiezen tussen Chinees (traditioneel) en Chinees (simplified), Chinees (simplified) wordt het meestgebruikt.

WeChat 

In Chinese versie van Whatsapp is WeChat. Dit gebruikt men om te communiceren met elkaar. Het lastige aan deze app is dat je deze niet op voorhand klaar kunt maken voor gebruik, omdat je hier iemand voor nodig hebt die de app al heeft. Alleen via via kun je toegang krijgen tot de app.  WeChat is voornamelijk handig om bijvoorbeeld contact te leggen met je accommodatie, gidsen of mensen die je tijdens je reis ontmoet. Het is een onmisbare app als je door China gaat reizen.

Daarnaast zit er in de app ook een betaalfunctie en het is een handig alternatief wanneer AliPay even niet werkt.

VPN 

Je kunt ervoor kiezen om zonder al deze apps te reizen. Wil je wel gebruik blijven maken van apps als Google, dan moet je een VPN app downloaden. Hier zit wel een klein probleempje, aangezien veel VPN apps niet goed werken in China. Zo werken bekende VPN apps als Nord, Express en Proton niet altijd naar behoren. 

Maps.me

Maps.me is een navigatie app, die je ook offline kunt gebruiken. Deze app kun je ook offline gebruiken, mits je van tevoren de desbetreffende landkaart hebt gedownload. Mocht je wel Googlemapps kunnen gebruiken omdat je een VPN hebt geinstalleerd, dan is het nog aan te raden om Maps.me te gebruiken, omdat die betrouwbaarder is.

Bing/Baidu 

Gebruik je geen VPN, dan kun je Google niet gebruiken als browser. Wil je wat opzoeken op het internet, dan moet je een alternatief gebruiken. Zoekmachines die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Bing en Baidu (waarbij Baidu meestal alleen in het Chinees werkt.)


Tips

  • In China kan op allerlei plekken om je paspoort worden gevraagd, bijvoorbeeld bij de ingang van een museum. Zonder paspoort kom je niet binnen!
  • Als je van een openbaar toilet gebruik wilt maken in China, dan moet je niet schrikken van het gebrek aan privacy. Toilethokjes hebben hier vaak geen deuren en soms zijn er zelfs geen tussenschotjes.

Havens


Pagina laatst bijgewerkt op 24 februari 2025