Curaçao is een eiland van de Kleine Antillen in de zuidelijke Caribische Zee, met name de Nederlandse Caraïben, ongeveer 65 km ten noorden van Venezuela. Naast het hoofdeiland Curaçao is er ook nog het veel kleinere, onbewoonde eiland Klein Curaçao. Het is het grootste van de ABC-eilanden qua oppervlakte en bevolking, en ook het grootste in de Nederlandse Cariben.
De geschiedenis van Curaçao begint met de Arawak- en Caquetio-indianen; het eiland werd een Spaanse kolonie na de expeditie van Alonso de Ojeda in 1499. Hoewel het werd bestempeld als “het nutteloze eiland” vanwege de slechte landbouwopbrengst en het gebrek aan edele metalen, werd het een strategisch gebied voor veeteelt. Toen de Nederlanders het eiland in 1634 koloniseerden, verlegden ze de focus van het eiland naar handel en scheepvaart, en maakten het later tot een knooppunt van de Atlantische slavenhandel. Leden van de Joodse gemeenschap, die op de vlucht waren voor vervolging in Europa, vestigden zich hier en hadden een aanzienlijke invloed op de economie en cultuur. Britse troepen bezetten Curaçao twee keer tijdens de Franse Revolutie en Napoleontische Oorlogen, maar het werd teruggegeven aan het Nederlandse bewind. De afschaffing van de slavernij in 1863 leidde tot economische verschuivingen en migraties.
Taal
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels. In plaatselijke tv-programma’s, in de Staten (het parlement) en op straat wordt echter voornamelijk Papiaments gesproken.
Historici menen dat Papiaments—afgeleid van het Portugese woord “papear” (“spreken” of “converseren”)—in de 17e eeuw is ontstaan als een communicatiemiddel tussen slaven, die uit verscheidene Afrikaanse regio’s afkomstig waren, en hun Portugese meesters. In tegenstelling tot andere mengtalen wordt Papiaments op alle niveaus van de samenleving gesproken. Het is daarmee een belangrijk onderdeel van de eilandsidentiteit geworden.
Valuta
De Antilliaanse gulden is de officiële munteenheid van Curacao en St. Maarten. Ze is gekoppeld aan de US dollar in de verhouding 1 : 1,79. Wanneer je geld bij de bank gaat wisselen, wordt er een wisselkoers van 1,78 of 1,82 ANG toegepast, afhankelijk van of je dollars koopt dan wel verkoopt. Amerikaanse dollars kun je overal op Curaçao gebruiken. In winkels, restaurants e.d. wordt meestal een wisselkoers van 1 USD = 1,75 ANG gebruikt, om gemakkelijker te kunnen rekenen. Er zijn biljetten van 5, 10, 25,50 en 100 fulden en munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en van 1, 2½ en 5 gulden
In het verleden werd de Antilliaanse gulden ook gebruikt op Aruba (tot 1986) en Bonaire, St. Eustattius en Saba. De Antilliaanse gulden zal op termijn worden vervangen door de Carabibische gulden met dezelfde uitgiftekoers.
Havens:
Pagina laatst bijgewerkt op 30 september 2024