
Dubai is een lid van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was Dubai een kleine handels- en vissersplaats. De stad is tegenwoordig een uitgestrekt vrijhandelsgebied en is een belangrijk zakencentrum in de regio geworden. Dubai heeft de bijnaam de ‘City of Merchants’, dankzij de enorme hoeveelheid zaken, of als alternatief ‘City of Gold’, vanwege de enorme goudwinkels. Het meest karakteristieke aspect van Dubai zijn de fantastisch ingerichte hotels en de enorme winkelcentra. De weersomstandigheden in Dubai zijn zo heet dat alle binnenruimtes zijn voorzien van airconditioning. In de winter is Dubai precies goed: warm en zwoel, heerlijk om op het strand te zitten. Vanaf de lente kunnen de temperaturen oplopen tot 40°C en kan het drukkend benauwd zijn.
Cruise Terminal
De cruise terminal bevindt zich in Port Rashid en heeft een koffiebar, een broodjeszaak/lunch en gratis internet in het business center. Er is een wisselkantoor, een geldautomaat en een balie waar je dagtochten kan regelen en waar je ook toeristische informatie kan krijgen. De haventerminal biedt twee gratis shuttles naar het winkelcentrum, één naar Mercato Mall en City Centre Drive, deze rijden doorgaans tussen 09.30 en 17.00 of 19.00 uur. Vertrektijden vertrekken op het hele uur.
Taxi
Aangezien er een toeslag geldt voor het nemen van een taxi vanaf de haven, is het goedkoper om eerst een shuttle te nemen naar het winkelcentrum dat zich het dichtst bij je bestemming bevindt. Taxi’s hebben een meter en zijn redelijk geprijsd, maar kunnen duur worden omdat Dubai een enorme stad is. Het starttarief is 3 dh met een minimumtarief van 10 dh. Na 22.00 uur geldt een iets hoger avondtarief. Er wordt een toeslag van 20 dh toegepast op tarieven die de luchthaven of cruiseterminal verlaten. De meeste taxi’s accepteren creditcards en Amerikaanse dollars, maar check dit wel voordat je in de taxi stapt!
Hop On / Hop Off

Dubai is goed te bezoeken met de Hop On Hop Off bus. Er worden verschilende tickets aangeboden. Er zijn twee verschillende routes en de bussen rijden overdag iedere 40 minuten van 10.00 tot 17.00 uur. Als je je ticket online koopt is het 10% voordeliger. Maar je kan je kaartjes ook kopen in de cruise terminal. Is je cruise schip ook ‘s avonds nog in Dubai dan kan je ook een avondtour boeken.
Fietsen
Een leuke manier om veel te zien van Dubai is met een georganiseerde fietstoer. Op een elektrische fiets begint de vier uur durende toer bij de Marina Mall. Vanaf hier fiets je langs de bekende en minder bekende plekken, onder andere langs het hotel Bruj Al Arab en de Burj Khalifa. Meer informatie en reserveren kan hier.
Luchthaven

Het duurt ongeveer 25 minuten om van het vliegveld naar de haven te komen op een goede dag zonder veel verkeer. Het is een afstand van ongeveer 14,9 km. Je kan gemakkelijk een taxi nemen naar de cruise termianl. Een enkele reis kost ongeveer 50 dh tot 60 dh. Alle taxi’s hebben een meter en er wordt niet over prijzen onderhandeld.
Burj Khalifa

Met 828 meter is de Burj Khalifa het hoogste gebouw ter wereld. Via een snelle lift kan je het uitzichtplatform op de 124e of 148e verdieping bezoeken, waar je een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. In 2004 werd begonnen met de bouw en in 2010 werd de wolkenkrabber geopend. Gedurende de bouwjaren had het gebouw de naam Burj Dubai (‘Toren van Dubai’), maar tijdens de opening kreeg het de naam Burj Khalifa, verwijzend naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten Khalifa bin Zayed Al Nahayan. De toren is een ontwerp van een Amerikaans architectenbureau. Het grondplan van de toren heeft de vorm van een Hymenocallis, een typische woestijnbloem uit Dubai. Tijdens het bouwproces is lang het plan van de exacte hoogte van het gebouw stilgehouden om te voorkomen dat de Burj Khalifa Dubai overtroffen zou worden. Slechts een deel van de 163 verdiepingen van Burj Khalifa is publiekelijk toegankelijk. De onderste acht etages bevat bijvoorbeeld het Armani Hotel, etage 9 t/m 108 zijn voornamelijk bijna 900 appartementen en etage 111 t/m 151 zijn voornamelijk kantoorruimtes.De toren is een zeer populaire bezienswaardigheid en op populaire tijdstippen (zoals bij zonsondergang tussen 18.00 en 19.00 uur) snel uitverkocht. De liften van de Burj Khalifa zijn met 42 km/uur een van de snelste liften ter wereld.
Er zijn drie mogelijkheden om Burj Khalifa te bezoeken:
At The Top
In het winkelcentrum Dubai Mall zie je overal de bordjes ‘At The Top’. Met dit ticket ga je met de lift naar de 124e verdieping op 452 meter hoogte. Je komt dan op het uitzichtplatform waar je in de buitenlucht 360 graden rondom kunt bekijken.
At The Top Sky
Voor het bezoeken van het uitzichtplatform van de 148e verdieping op 555 meter hoogte heb je andere tickets nodig. Deze tickets zijn aanzienlijk prijziger, maar op het platform is ook welk weer een stuk rustiger.
The Lounge
Je kan er ook voor kiezen het trendy restaurant ‘The Lounge’ te bezoeken op de 152e etage met een buitenterras en livemuziek.
Dubai Fountain

Naast de Burj Khalifa en het winkelcentrum The Dubai Mall ligt de beste gratis attractie van Dubai, namelijk de Dubai Fontein. De bouw van deze fontein in het 30 hectare grote Burj-meer was een investering van maar liefst 218 miljoen dollar. De fontein heeft een breedte van 275 meter en het water (83.000 liter per show) komt tot ruim 150 meter hoogte. De Dubai Fountain maakt een indrukwekkende show met spuitende fonteinen gecombineerd met muziek en 6000 lichtjes. Je kan de fonteinshow gratis bekijken vanaf de Waterfront Promenade of op een traditionele Arabische boot, een zogenaamde Abra, waarmee je de fonteinshow van dichtbij kan bewonderen. De fonteinshow wordt iedere dag om de 30 minuten gehouden tussen 18.00 uur en 23.00 uur. Op vrijdag en zaterdag zijn er ook twee shows overdag, maar die zijn minder mooi!
The Dubai Mall

Aan de voet van de Burj Khalifa ligt The Dubai Mall, het on 2008 geopende grootste winkelcentrum ter wereld. Het complex heeft over vier verdiepingen een totale winkeloppervlakte van meer dan 1 miljoen vierkante meter en zijn er parkeerplekken voor 14.000 auto’s. Je vindt er winkels van bekende en minder bekende merken en warenhuizen als Galaries Lafayette en Bloomingdale’s. Naast 1300 winkels heeft The Dubai Mall o.a. een schaatsbaan, een kartbaan en het grootste aquarium ter wereld. Het winkelcentrum is iedere dag geopend van 10.00 tot24.00 uur.
Burj Al Arab hotel

Een van de bekendste iconen van Dubai is de Burj Al Arab (‘De Toren van de Arabieren’). Enerzijds is het met zijn vorm van een zeilboot een opvallende verschijning in de kustlijn, anderzijds staat het bekend als het meest luxueuze hotel ter wereld, waarbij het onofficieel gepromoot wordt als het enige 7-sterren hotel ter wereld. Het hotel is ontworpen door Tom Wright. De eerste twee jaar van de bouw werden besteed aan het droogleggen van het kunstmatige eiland voor de kustlijn, waarna drie jaar lang gebouwd is aan het 321 meter hoge gebouw in de vorm van een typisch Arabisch schip, een ‘dhow’. In 1999 konden de eerste gasten ontvangen worden in een van de 202 suites allemaal met schitterend panorama uitzicht op de Perzische Golf. Ook in het interieur zijn kosten noch moeite gespaard. Het hotel bevat bijvoorbeeld 1500 m² 24-karaats bladgoud en 25.000 m² aan marmer, panoramische liften, een helikopter-platform, twee zwembaden, negen restaurants met bijvoorbeeld een groot diepzeeaquarium, kamers met privé-bioscopen en een kuuroord. Het hotel is alleen toegankelijk via een brug naar het kunstmatige eiland. Zonder reservering wordt je niet toegelaten tot het hotel, maar ook van een afstandje is dit hotel zeker de moeite waard. Het is wel mogelijk een officiële rondleiding te reserveren.
Atlantis The Palm Dubai

Op de kop en golfbreker van het beroemde palmeiland Palm Jumeirah ligt een enorm vijf sterrenhotel Atlantis The Palm Dubai. Dit megahotel met 1500 kamers is volledig gedecoreerd in het thema van de legende van de verzonken stad Atlantis welke superbeschaving op de bodem van de Atlantische Oceaan zou moeten liggen. Ook wanneer je niet overnacht in het hotel kan het interessant zijn een kijkje te nemen in de lobby en de winkelgalerij, waardoor je toch een deel van het hotel kunt ervaren. Een hotelkamer reserveren is niet goedkoop in Atlantis The Palm, een tweepersoonskamer kan bijvoorbeeld al vanaf € 215. In deze prijs is ook de entree voor het aangrenzende waterpark Aquaventure inbegrepen, waar je voor een los ticket alleen al € 86 zou moeten betalen.
De drie Atlantis waterparken:
Aquaventure Waterpark
Met 42 hectare is Aquaventure Dubai het grootste waterpark in Dubai, met tal van grote glijbanen en 30 attracties als de de grootste glijbaan ter wereld de Tower of Posseidon, Lazy River, de Ziggurat en nog veel meer.
Lost Chambers Aquarium
De aquaria van Lost Chambers zijn helemaal ingericht in het thema van de verzonken stad Atlantis. Via een reeks tunnels en doolhoven maak je in The Lost Chambers Aquarium een reis langs de 65.000 zeedieren en heeft de Ambassador Lagoon een bassin van 1 miljoen liter water met tal van haaien en roggen. Het is het zelfs mogelijk tegen bijbetaling te snorkelen of te duiken.
Dolphin Bay
Bij het Atlantis Hotel ligt ook Dolphin Bay, een plek waar je kunt knuffelen en zwemmen met dolfijnen.
Bur Dubai en Al Bastakiya
Dubai heeft naast alle moderne architectuur ook een oud centrum dat zich bevindt zich aan de twee zijdes van de Dubai Creek. Die kan je oversteken met een Abra, een traditionele vissersboot. Bur Dubai is de wijk zuidwestelijk van de kreek en is het oude stadscentrum, waar bijvoorbeeld het Dubai Museum in het Al Fahidi Fort en de Grote Moskee liggen. Achter de Grote Moskee tref je de ‘Old Souk’ en de textiel soek; een soek is een overdekte traditionele markt met vooral kleine winkeltjes met uiteenlopende producten. Ook Al Bastakiya is de moeite waard, dit is het echte historische district in Bur Dubai, welke is ontstaan eind van de 19e eeuw door Perzische handelaren. Traditionele lemen huisjes, smalle straatjes, oude windtorens en typische winkeltjes geven Al Bastakiya haar eigen karakter. Nadat de wijk steeds minder bewoond werd, heeft men de wijk flink opgeknapt. Hierdoor voelt het een beetje een onbewoond openluchtmuseum te zijn.

De wijk Deira ligt aan de noordzijde van de Dubai Creek met onder andere de Gold Souk, waar goud en sieraden verhandeld worden en de Spice Souk, waar kruiden en specerijen verhandeld worden. Hou er rekening mee dat rond lunchtijd soeks vaak lang gesloten zijn.
Al Shindagha Museum
Het Al Shindagha Museum is een museum dat zich richt op het behoud en voorlichting over het erfgoed van Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten. Het museum is gelegen in het Al Shindagha-gebied aan de oever van de Dubai Creek. Het Al Shindagha Museum bestaat uit 22 verschillende paviljoens en tentoonstellingen die de geschiedenis van Dubai, zijn ontwikkeling en de traditionele cultuur van de regio belichten.
Sheikh Saeed Al Maktoum House
Het hoogtepunt van de 22 gebouwen van het Al Shindagha Museum is het Al Maktoum Huis. Het huis dat ook bekend staat als het Sheikh Saeed Al Maktoum House, is een historisch herenhuis dat dateert uit de vroege 20e eeuw. Het was oorspronkelijk de residentie van Sheikh Saeed Al Maktoum, de heerser van Dubai van 1912 tot 1958 en de grootvader van de huidige heerser van Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Het gerestaureerde huis is een voorbeeld van de traditionele architectuur uit die periode en biedt inzicht in het historische leven en de cultuur van Dubai. Het huis is gerestaureerd en omgebouwd tot een museum om de bezoekers een glimp te geven van het erfgoed en de geschiedenis van Dubai.
Jumeirah Mosque
De Jumeirah Moskee is een van de weinige moskeeën in Dubai is die ook toegankelijk is voor niet-moslims (de andere opvallende moskee in Dubai is de Grote Moskee in de oude wijk Bur Dubai is alleen toegankelijk voor moslims). De moskee met plek voor 1200 gelovigen ligt in de gelijknamige wijk Jumeirah en werd uit wit steen gebouwd in 1998 in Anatolische stijl en bevat twee minaretten. Voor niet-moslims is de moskee alleen te bezoeken met een Engelstalige rondleiding van ruim een uur.
Strand
Dubai is natuurlijk ook bij uitstek geschikt voor een strandvakantie, hoewel het er tussen eind mei en september, met temperaturen van boven de 40 graden, te heet kan zijn voor een strandbezoek. En in januari/februari kan het soms weer wat te fris zijn. Topless of naakt zonnen is verboden, evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings.Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Na zonsondergang is zwemmen in zee verboden
Dubai heeft een twaalftal openbare stranden en tal van privé-stranden bij hotels.
Jumeirah Beach Residence (JBR)
Dit is het populairste strand van Dubai, gelegen aan de bekende ‘The Walk’ bij de Jumeirah Beach Residence (JBR) en de Dubai Marina. Het gratis strand heeft diverse benamingen zoals Marina Beach en JBR-Beach. ‘The Walk’ heeft tal van eetgelegenheden, barretjes en boetiekjes. In de avonduren is ‘The Walk’ dan ook een van de populairste en meest bruisende gebieden van Dubai.
La Mer Beachfront
La Mer onderging in 2024 een flinke renovatie. Voorheen stond dit gebied bekend als Jumeirah Public Beach en is nu een combinatie van een gratis strand van ruim twee kilometer met tal van faciliteiten en een boulevard met restaurants en winkels, waardoor het ook in de avonduren een levendig gebied is geworden. Verder ligt bij dit strand het Laguna Waterpark met tal van glijbanen en andere waterattracties.
Kite Beach
Kite Beach is populair voor watersporten als kitesurfen, paddleboarden en kajakken, maar ook op het gratis strand wordt er volop gevoetbald of aan beachvolleybal gedaan. Verder zijn er bij het strand skate,- en trampolinefaciliteiten.
Al Mamzar Beach Park
Het Al Mamzar Beach Park van 106 hectare ligt wat meer noordelijk en verder van het centrum af en is geliefd als familie-uitje bij de lokals. In het grote park zijn vijf witte zandstranden te vinden, groene grasvelden, tal van wandelpaden, speeltuinen, barbecue-faciliteiten, een skatepark en picknickplekken. De entree voor het Al Mazmar strandpark bedraagt 5 AED.
Dubai Woestijnsafari
De woestijnsafari-ervaring van Dubai is een avontuur dat je niet mag missen als je in Dubai bent. Je kunt toeren met een kameel, 4×4 voertuig, en gaan zand bashen, sandboarden, eten en ontspannen ‘s avonds en leren hoe je het traditionele buikdansen kunt dansen, allemaal op één reis.
Pagina laatst bijgewerkt op 19 maart 2025.