
Ierland, officieel de Republiek Ierland, beslaat ongeveer 80 % van het gelijknamige eiland. De andere twintig procent van dit eiland behoort tot Noord-Ierland, een regio met ruime vorm van zelfbestuur dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort. Het land telt ruim 5 miljoen inwoners. Na een lange geschiedenis van verstrengeld te zijn geweest met (maar waarschijnlijk correcter, onder) Britse heerschappij, vocht Ierland een guerrillaoorlog tegen de Britten en werd onafhankelijk in 1922.

Er wonen meer Ieren buiten Ierland dan in Ierland. Vanaf ongeveer 1700 emigreerden tussen de negen en tien miljoen in Ierland geboren mensen. Dat is veel meer dan de hoogste bevolking van Ierland van 8,4 miljoen in de jaren 1840. Tegenwoordig beweren wereldwijd ongeveer 80 miljoen mensen van Ierse afkomst te zijn (waaronder meer dan 36 miljoen Amerikanen). Er is zelfs een regeringsfunctie aan gewijd: staatsminister voor de diaspora en internationale ontwikkeling.
Valuta
In de Republiek Ierland wordt de euro gebruikt. In Noord-Ierland gebruikt men echter de Britse pond.
Taal
In Ierland spreekt men naast Engels ook Gaelic, een Keltische taal en een van de oudste en meest historische geschreven talen ter wereld.
St. Patrick

De beroemdste Ierse heilige, St. Patrick was niet Iers. St Patrick was een vijfde-eeuwse Romeins-Britse christelijke missionaris en bisschop in Ierland. Bekend als de “Apostel van Ierland”, is hij de belangrijkste patroonheilige van Ierland. Patrick werd nooit formeel heilig verklaard, omdat hij leefde vóór de huidige wetten van de katholieke kerk in deze zaken. Niettemin wordt hij als heilige vereerd in de katholieke kerk, de lutherse kerk, de kerk van Ierland en in de oosters-orthodoxe kerk, waar hij wordt beschouwd als gelijk aan de apostelen en verlichter. De data van Patricks leven kunnen niet met zekerheid worden vastgesteld, maar men is het er algemeen over eens dat hij in de vijfde eeuw actief was als missionaris in Ierland. Volgens een overlevering die dateert uit de vroege middeleeuwen, was Patrick de eerste bisschop van Armagh en primaat van Ierland, en wordt hij gecrediteerd voor het brengen van het christendom naar Ierland, waarbij hij een heidense samenleving bekeerde. Sindsdien wordt hij over het algemeen zo beschouwd, ondanks bewijs van enige eerdere christelijke aanwezigheid. Zijn feestdag valt op 17 maart, de vermoedelijke datum van zijn overlijden. Het wordt gevierd in Ierland en onder de Ierse diaspora als een religieuze en culturele feestdag.
Havens

- Cobh, Ierland
- Dublin, Ierland
- Dun Laoghaire, Ierland
- Dunmore East, Ierland
Pagina laatst bijgewerkt 25 september 2023