Home » Kirkwall (Schotland), Verenigd Koninkrijk

Kirkwall (Schotland), Verenigd Koninkrijk

Foto: Cruisen met Maxim

Kirkwall is de grootste stad in Orkney, een archipel ten noorden van het vasteland van Schotland. De naam Kirkwall komt van de Noorse naam Kirkjuvágr, die later veranderde in Kirkvoe, Kirkwaa en Kirkwall. Kirkwall was vroeger de locatie van een oude Noorse stad die ongeveer 1.000 jaar geleden werd gesticht. Tegenwoordig is het een transportknooppunt met veerboten naar vele locaties. De stad werd voor het eerst genoemd in de Orkneyinga-sage in het jaar 1046, toen het werd geregistreerd als de residentie van Rögnvald Brusason, de graaf van Orkney, die werd vermoord door zijn oom Thorfinn de Machtige. In 1486 verhief koning James III van Schotland Kirkwall tot de status van koninklijke burgh. Aan de westelijke rand van de stad, omgeven door het Hatston Industrial Estate, bevindt zich een prehistorisch monument, bekend als het “Grain Earth House”. Het is een korte, lage doorgang met stenen muren, diep onder de grond, die naar een kleine kamer met pilaren leidt. Dit soort aarden huis is kenmerkend voor de noordelijke eilanden (hoewel het Grain Earth House ongewoon diep onder de grond ligt). Het was oorspronkelijk verbonden met een bovenwoning, die inmiddels is verdwenen. Het doel van deze structuren uit de ijzertijd blijft onbekend. Verder naar het westen, richting Grimbister, staat een soortgelijk bouwwerk, bekend als Rennibister Earth House.


Cruise Terminal

Foto: Cruisen met Maxim

De meeste cruiseschepen meren aan bij Hatston Pier. Alleen soms worden tenderboten ingezet. Vanaf Hatston Pier is er een gratis pendelbus naar het centrum van Kirkwall. De afstand is ongeveer 4 km en de reis duurt een kleine tien minuten. De pendelbussen rijden vanaf 08.30 uur en de laatste shuttle vertrekt 60 minuten voor vertrek van het schip. Je kan ook vanaf Hatston Pier naar de stad wandelen, maar dat is niet een bijzondere wandeling

Foto: Cruisen met Maxim

Als je aankomt op de Kirkwall Pier, of per tender naar de haven van Kirkwall reist, stap je uit in het hart van de stad, op slechts een korte loopafstand van de plaatselijke winkelgebieden en restaurants. In beide gevallen is er bij aankomst een ‘Meet and Greet’ service aanwezig met een gratis plattegrond.


St Magnus Cathedral

Foto: Cruisen met Maxim

De St Magnus Kathedraal is de oudste kathedraal van Schotland en de meest noordelijke kathedraal van het Verenigd Koninkrijk. De bouw begon in 1137 en werd in de daaropvolgende 300 jaar uitgebreid. De eerste bisschop was Willem de Oude, en het bisdom stond onder het gezag van de aartsbisschop van Nidaros in Noorwegen. Vóór de Reformatie werd de kathedraal voorgezeten door de bisschop van Orkney, wiens zetel in Kirkwall was. Tegenwoordig is het een parochiekerk van de Presbyterian Church of Scotland, en daarom technisch gezien niet langer een kathedraal. Achter de kathedraal is het St. Magnus Centre gelegen, waar je een korte film The Saga of St. Magnus kunt bekijken.

Foto: Cruisen met Maxim

The Bishop’s & Earl’s Palace

Foto: Cruisen met Maxim

The Bishop’s & Earl’s Palace zijn ruïnes van de 12e eeuwse bisschopsresidentie en de 17e eeuwse paleis van graaf Patrick Stewart en is het oudste nog bestaande woongebouw van de stad, onderdeel van het middeleeuwse kathedraalcomplex in het hart van de stad. Entree is UKP 7,50 en van 1 april tot 30 september geopend van 10.00 tot 16.30 uur, maar tijdens de lunch van 12.30 tot 13.00 uur weer even gesloten.

Foto: Cruisen met Maxim

Orkney Museum

Foto: Cruisen met Maxim

Het Orkney Museum werd in 1968 opgericht als Tankerness House Museum en veranderde in 1999 zijn naam in The Orkney Museum. Tot de collectie behoren onder meer de Viking-drakenwalvisbeenplaat van de begrafenis van de Scar-boot, een Pictische symboolsteen uit de Knowe van Burrian en de houten kist waarin de overblijfselen van Sint Magnus Erlendsson werden bewaard. Het museum is gehuisvest in Tankerness House, een voormalig herenhuiscomplex, gecentreerd rond een binnenplaats en gelegen tegenover de St Magnus Cathedral. Het huis wordt beschouwd als een van de belangrijkste vroege herenhuizen in Schotland. De vroegste delen van het gebouw werden in de jaren 1530 gebouwd als twee afzonderlijke huizen die dienden als herenhuizen voor de kathedraal. Het museum is van maandag t/m zaterdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Achter het musuem liggen de Tankerness House Gardens, een mooie tuin die ook gratis te bezoeken is.


Highland Park Distillery

Highland Park Distillery is op een na meest noordelijke single malt Schotse whiskydistilleerderij in Schotland (Kimbland-distilleerderij op Sanday ligt 35 kilometer verder naar het noorden). De Highland Park Distillery werd opgericht door Magnus Eunson, overdag een slager en kerkofficier en ‘s nachts een illegale distilleerder en whiskysmokkelaar. In 1798 werd hij betrapt op het illegaal stoken van whisky op de plek. In 1826, bijna dertig jaar later, kreeg Highland Park een officiële vergunning om whisky te distilleren. Highland Park maakt gebruik van het lokale veen, dat een groter aandeel heide bevat dan veel andere veensoorten. De whisky rijpt in sherryvaten van Amerikaans of Europees eikenhout, gekocht bij Oloroso-sherryproducenten in Spanje. In het zomerseizoen is Highland Park Distillery iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, maar een rondleiding moet van tevoren gereserveerd worden via de website. Prijzen vanaf UKP 30.


Orkney Distillery

De Orkney Distillery, gelegen aan de haven van Kirkwall, is de ideale attractie voor gin-liefhebbers en de plek van Kirkjuvagr Orkney Gin. Er zijn rondleidingen van dinsdag t/m zaterdag, die je wel van tevoren via de website moet reserveren. Entree is UKP 22,99.


The Ring of Brodgar

De Ring of Brodgar, zo’n 18 km. ten westen van Kirkwall, is een neolithische henge- en steencirkel en is de enige grote henge- en steencirkel in Groot-Brittannië die een bijna perfecte cirkel is en behoort samen met Avebury en Stonehenge tot de grootste van dergelijke locaties. De stenen ring staat op een kleine landengte tussen de Lochs of Stenness en Harray. Algemeen wordt aangenomen dat het tussen 2500 voor Christus en 2000 voor Christus werd gebouwd en daarom het laatste van de grote neolithische monumenten was die op de Ness werden gebouwd.


Twatt

Twatt is een kleine nederzetting ten noordoosten van Kirkwall. De naam van de nederzetting is afkomstig van het Oudnoorse þveit, wat ‘klein perceel land’ betekent. De naam Twatt is vergelijkbaar met de Engelse krachtterm “Twat” (een vulgair woord voor vulva en ook een beledigende term die een zwak of verachtelijk individu betekent). Om deze reden blijft Twatt een bron van vermaak voor mensen van buiten de parochie. De naam staat op de vierde plaats van de meest vulgair klinkende namen in het boek Rude Britain.


Toeristische Informatie

Foto: Cruisen met Maxim

Bij de lokale VVV is ook een excursie te reserveren met bus T11. Vertrek dagelijks om 10.00 uur en duurt ruim 2,5 uur. Kosten UKP 23 . De excursie brengt je onder anderer naar Stromness, The Ring of Brodgar en andere hoogtepunten van het eiland.

De website van de lokale VVV is hier te vinden.


Pagina laatst bijgewerkt op 17 juni 2024.