
Noord-Ierland is een deel van het Verenigd Koninkrijk, in het noordoosten van het eiland Ierland, dat wordt beschreven als een land, provincie of regio met iets minder dan twee miljoen inwoners. Noord-Ierland deelt een open grens in het zuiden en westen met de Republiek Ierland. Noord-Ierland ontstond in 1921, toen Ierland werd opgedeeld door de Government of Ireland Act 1920.

De oprichting van Noord-Ierland ging gepaard met geweld, zowel ter verdediging van als tegen de opdeling. Tijdens het conflict van 1920-1922 was er in de hoofdstad Belfast sprake van groot geweld tussen protestanten, vooral tussen protestantse unionistische en katholieke nationalistische burgers. Ook later is er veel geweld gepleegd in Noord-Ierland. Het bekendste zijn ‘The Troubles’, van eind jaren zestig tot 1998 dat internationaal bekend staat als het conflict in Noord-Ierland. Republikeinse en loyalistische paramilitairen en staatstroepen waren daarbij betrokken en dat eiste 3.500 levens en 50.000 anderen verwondde. Hoewel de Troubles zich voornamelijk in Noord-Ierland afspeelden, breidde het geweld zich soms uit naar delen van de Republiek Ierland, Engeland en het vasteland van Europa.

Taal
Als onderdeel van Groot-Brittannië spreken de meeste mensen in Noord-Ierland Engels. In deze regio worden ook twee andere regionale dialecten gesproken, Iers-Gaelisch en Ulster Schots.
Valuta
In Noord-Ierland is het Britse pond de officiële munteenheid. Eén pond sterling bestaat uit 100 pence. De biljetten zijn £ 5, £ 10, £ 20 en £ 50. Munten zijn 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 en £2. Er worden ook bankbiljetten uitgegeven die alleen in Noord-Ierland geldig zijn. Let dus op dat je ‘Engelse’ bankbiljetten terug krijgt. (In de Ierse Republiek is de Euro de officiële valuta)
Mobiele Telefoon
De telecomaanbieders bereken geen roaming kosten voor het bellen in de Europa, hetgeen betekent dat je gewoon van je mobiele telefoon gebruik kan maken van je mobiele telefoon zoals je dat in Nederland zou doen. Maar! Sommige Britse telecomaanbieders dreigen, dankzij de Brexit, weer roaming kosten te gaan berekenen aan Britten die hun mobiele telefoon in Europa gebruiken. Of dat andersom ook het geval gaat zijn is onzeker. Check voor de zekerheid voor vertrek even bij je eigen telecomaanbieder.
Paspoort & ETA
Voor het Verenigd Koningkrijk, inclusief Noord-Ierland, heb je naast een paspoort die geldig moet zijn gedurende je gehele verblijf (geen ID-kaart!), vanaf 2 april 2025 ook een Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig. Een aanvraag wordt in de meeste gevallen binnen drie dagen verwerkt. De Britse overheid adviseert je ETA aan te vragen via een app die je kan downloaden via de App Store of Google Play. Kosten zijn £ 10 per persoon en gaat op 9 april 2025 omhoog naar £ 16. Je ETA is gekoppeld aan je paspoort en twee jaar geldig. Voor het aanvragen heb je nodig:
- het paspoort waarmee je reist – geen fotokopie of digitaal paspoort
- toegang tot je e-mail
- een betaalmethode: een creditcard (Visa, Mastercard, American Express, JCB), Apple Pay of Google Pay
- je moet foto’s uploaden, of maken, van het paspoort en het gezicht van de persoon die de aanvraag indient.
Je hoeft geen reisgegevens in te voeren. Deze informatie is voor personen met een Nederlands of Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels van kracht zijn.
Havens
- Belfast, Noord Ierland
Pagina laatst bijgewerkt op 25 maart 2025