Home » Willemstad, Curacao

Willemstad, Curacao

Foto: Curacao.com

Willemstad is de hoofdstad en grootste stad van Curaçao. Het historische centrum van de stad bestaat uit vier wijken: de Punda en Otrobanda, die gescheiden worden door de Sint Annabaai, een inham die leidt naar de grote natuurlijke haven genaamd het Schottegat, evenals de wijken Scharloo en Pietermaai Smal, die tegenover elkaar liggen aan de kleinere haven Waaigat. Willemstad is de thuisbasis van de Curaçaose synagoge, de oudste nog bestaande synagoge in Amerika. Het stadscentrum, met zijn unieke architectuur en haveningang, is aangewezen als UNESCO-werelderfgoed.

Foto: Curacao.com

Punda werd gesticht in 1634, toen de Nederlandse West-Indische Compagnie het eiland veroverde op Spanje. De stad werd gebouwd als een ommuurde stad en ontwikkelde zich al snel tot een van de belangrijkste centra van de Atlantische slavenhandel. Eind 17e eeuw waren er meer dan 200 huizen binnen de stadsmuren. In 1675 werd besloten om de stad Pietermaai buiten de omsloten stad te bouwen. Het zou van de stad gescheiden worden door een gebied van ongeveer 500 meter waarin niet gebouwd mocht worden om de kanonnen in Fort Amsterdam niet te blokkeren. In 1707 werd de voorstad Otrobanda gesticht. De naam is afkomstig van het Papiamentu otro banda, wat “de overkant” betekent. De voorstad Scharloo volgde, maar Willemstad bleef groeien. Op 13 mei 1861 werd besloten om de stadsmuren te slopen en woonhuizen te bouwen in de kloof die Willemstad van Pietermaai scheidde. In 1997 werden het centrum van Willemstad en de voormalige voorsteden aangewezen als UNESCO-werelderfgoed.


Cruise Terminal

Cruiseschepen meren aan bij een van de volgende cruisedokken:

Foto: Cruisen met Maxim

Mega Pier

De Cruise Terminal aan de Mega Pier wordt het vaakst gebruikt door cruiseschepen en biedt plaats aan twee schepen. Deze cruisedok ligt ongeveer 500 tot 700 meter van Riffort. Bij de dok vindt u een informatiebalie, gratis wifi, een taxistandplaats, touroperators en souvenirwinkels. Je vindt ook veel faciliteiten, cafés, restaurants en winkels in het Riffort-gebied, dicht bij de pier.

Foto: Cruisen met Maxim

Andere aanlegplaatsen zijn de Mathey Warf, achter de pontonbrug in Otrabanda. Vanaf hier ben je ongeveer 500 meter verwijderd van het stadscentrum van Willemstad. Je vindt een informatiebalie, taxistandplaats, touroperators en souvenirwinkels op de kade.

De Groote werf ligt ook achter de pontonbrug, maar aan de Punda-kant van de stad. Vanaf hier is het 600 meter lopen naar de stad. Hoewel de Mega Pier de beste faciliteiten biedt voor cruisepassagiers, liggen de andere havens ook op slechts een kleine loopafstand van het openbaar vervoer, de winkels en het stadscentrum.

Om te zien waar jouw cruiseschip aanmeert, kijk hier!


Taxi

Foto: Cruisen met Maxim

Meestal staan ​​er een beperkt aantal taxi’s op de pier. Onderhandel over de prijs voordat je in de taxi stapt. De prijs van de kade naar Seaquarium Beach is ongeveer $ 25 en naar Blue Bay ook ongeveer $ 25. Taxi’s kosten ongeveer 45 Amerikaanse dollar per uur, afhankelijk van uw onderhandelingsvaardigheden. Alle prijzen zijn per taxi, tot 4 personen. Als jetwijfelt over de prijzen, vraag dan naar de Curaçao-taxitarieflijst.


Trolleytrein

Er is een trolleytrein op Curaçao die rondleidingen van 1 uur door de stad geeft. Deze vertrekt om 10.00 uur vanaf Fort Amsterdam. Inchecken om 09.45 uur. De kosten zijn U$ 25 voor een volwassene (contant betalen) per persoon.


Openbaar vervoer

Zoek het openbare busstation in Otrobanda en Punda. Je kan ervoor kiezen om het eiland te verkennen met het openbaar vervoer, hoewel we dat niet aanraden omdat het niet heel betrouwbaar is.


Rif Fort

Foto: Cruisen met Maxim

Riffort is een van de acht forten op het eiland Curaçao en vanuit de Mega Pier loop je er doorheen richting Willemstad. Het fort maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed als onderdeel van de historische stad Willemstad, een stad en haven op Curaçao.

In 1824 werd Luitenant-Generaal Krayenhoff door Koning Willem I aangesteld om de verwoeste en vernielde werken op Curaçao te vernietigen. In 1828 begon Krayenhoff met de bouw van Riffol en Waterloo. De oplevering vond plaats op 29 december 1829. De bouw van het fort hield geen militaire operatie in, maar was wel bedoeld voor de militaire omvorming van het eiland. Het Riffort is uitgerust met 56 kanonnen.
Nadat het fort in de loop van de 20e eeuw door militaire troepen werd verwoest, werd de dienst inmiddels vervangen door een bestuurs- en politiekantoor. Tegenwoordig is het een winkelcentrum, Renaissance Mall & Casino.


Koningin Emmabrug

Foto: Cruisen met Maxim

De Koningin Emmabrug is de beroemde pontonbrug over de Sint Annabaai in Willemstad. Het verbindt de wijken Punda en Otrobanda en werd gebouwd in 1888. Het is vernoemd naar Emma van Waldeck en Pyrmont, koningin-gemalin van Nederland ten tijde van de bouw. De brug is scharnierend en gaat regelmatig open om de doorgang van zeeschepen mogelijk te maken. Aan de andere kant van het scharnier bevindt zich een kleine schuilplaats waar een operator twee dieselmotoren bedient die propellers aandrijven. De schroeven zijn loodrecht op de lengte van de brug gemonteerd en zorgen ervoor dat de brug evenwijdig aan de kust kan draaien. Het proces duurt slechts enkele minuten. De lichtbogen werden in 1955 geplaatst ter gelegenheid van het bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard.
Oorspronkelijk was het een tolbrug van 1901 tot 1934. Mensen zonder schoenen mochten de brug oversteken zonder tol te betalen. Zodra de brug openzwaait, komen er twee veerboten in actie om voetgangers over het water te vervoeren. Ook de veerboten zijn gratis. Lokaal staat de brug bekend als de “De Swingende Oude Dame”, vanwege de manier waarop hij letterlijk openzwaait naar de Otrabanda-kant van Willemstad.


Otrabanda

nFoto: Cruisen met Maxim

Het centrum van Willemstad is verdeeld in twee wijken: Punda en Otrobanda, wat staat voor ‘stad’ en ‘de andere kant’. Otrabanda is een van de historische wijken van Willemstad en werd in 1707 gesticht en is aangewezen als Unesco-werelderfgoed. Otrobanda werd vaak de Spaanse kant genoemd, en Punda en Pietermaai werden de Hollandse kant genoemd. Otrobanda werd in 1888 met Punda verbonden via de Koningin Emmabrug (liefkozend “” genoemd) en in 1974 via de Koningin Julianabrug.

Veel van de ruim 700 UNESCO-genoteerde gebouwen in Willemstad zijn gerestaureerd en/of gerenoveerd (van binnen) om te dienen als woningen, winkels, kantoren en hotels.


Kurá Hulanda Museum

Foto: Cruisen met Maxim

Otrobanda is de thuisbasis van het Kurá Hulanda Museum, een museum dat gespecialiseerd is in de Atlantische slavenhandel. Het museum wordt beschouwd als een van de beste historische restauraties in Otrobanda. Het Curaçao Museum is gevestigd in het voormalige militair hospitaal. Het museum opende zijn deuren op 7 maart 1948 en bevat een grote collectie schilderijen, meubels, glas en textiel. Het organiseert regelmatig tentoonstellingen van lokale en nationale kunstenaars. Het musuem is iedere dag geopend van 09.00 tot 16.00 uur. Op zondag sluit het museum echter al om 14.00 uur. Entree is NAF 21 / US$ 12.


Stranden

Foto: Curacao.com

Er zijn geen stranden op loopafstand. Je zal een taxi moeten nemen om het strand te bereiken.

Mambo Beach

Mambo Beach (ook wel bekend als Seaquarium Beach)is het populairste strand op het eiland. Het is door de mens aangelegd en ligt 6,5 kilometer ten zuiden van Willemstad. Het biedt helderwit zand en kristalhelder water. Op de boulevard achter het strand vindt je winkels, restaurants en bars.

Hooks hut

Hook’s Hut is het dichtstbijzijnde strand bij de haven. Hook’s hut biedt een restaurant en bar op het strand in een informele setting. Neem een ​​handdoek en zonnebrandcrème mee.

Porto Mari

Iets verder van de stad vindt je Porto Mari. Het is een strand dat voornamelijk wordt gebruikt door de lokale bevolking in plaats van toeristen. Het heeft witte zandstranden en een erg leuke sfeer. Alle faciliteiten zijn aanwezig. Neem een ​​handdoek en zonnebrandcrème mee.

Grote Knip

Dit strand is herhaaldelijk in tijdschriften genoemd als een van de beste stranden ter wereld. Het is echter ook een van de stranden die het verst van de haven verwijderd is. Het is ongeveer 45 minuten rijden vanaf de haven, ongeveer U$ 45 enkele reis met de taxi. Hier vindt je turquoise wateren, een wit zandstrand en het is helemaal niet druk. Vind hier een kleine bar en beperkte faciliteiten. Neem een ​​handdoek en zonnebrandcrème mee.


Snorkelen

Curaçao heeft fantastische snorkel- en duikplekken. Als je geïnteresseerd bent in duiken, zorg er dan voor dat je vooraf een duik regelt met een van de lokale operators.


Hato Grotten

Foto: Curacao Hato Caves

De grotten van Hato, aan de noordkust van het eiland, zijn sinds 1991 toegankelijk zijn voor het publiek en een populaire attractie op Curaçao. De grotten bestaan ​​uit koraalkalksteen dat zich in de loop van miljoenen jaren heeft opgehoopt en dat, nadat de zeespiegel was gedaald, werd blootgesteld aan atmosferische corrosie en karstprocessen. Ze zijn ongeveer 240 m. lang en beslaan een oppervlakte van 4.900 m2.
De eerste bekende bewoners van de grotten, zo’n 1500 jaar geleden, waren de Amerindiaanse Arawak- en Caiquetio-indianen. Zij begroeven hun doden ook in de grotten. De vele rotstekeningen en grotschilderingen worden toegeschreven aan deze vroege bewoners. Vóór de afschaffing van de slavernij gebruikten weggelopen slaven grotten als schuilplaatsen. Dagelijks worden er van 09.00 tot 15.00 uur elk heel uur rondleidingen gegeven.De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier. Entree is U$ 10.


Foto: Curacao.com

Pagina laatst bijgewerkt op 1 februari 2025